TALAM SERIMUKA PANDAN
Bahan lapisan bawah:
500gm beras pulut
250ml santan pekat
250ml air
1 tsp garam halus
Cara:
1. Rendam pulut sekurang-kurangnya 4 jam. Basuh bersih dan toskan.
2. Masukkan semua bahan diatas, gaul rata. Kukus selama 1/2 jam (kukus dengan loyang berlainan).
3. Apabila pulut masak, gaul sehingga sebati. Masukkan ke dalam loyang dan tekan bagi padat.
Bahan A lapisan atas:
250gm gula castor
90gm tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
20gm daun pandan - blander dengan air diatas
Bahan B lapisan atas:
3 biji telur - dipukul rata
1/2 tsp garam halus
Pewarna hijau secukupnya
Cara:
1. Satukan semua bahan-bahan A dan kacau rata. Masukkan bahan-bahan B, kacau sehingga sebati.
2. Ambil 2 sudu bancuhan dan sapukan keatas lapisan pulut. Tapis ke dalam periuk dan masak. Kacau sehingga naik wap.
3. Tuangkan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit. Sejukkan dulu, baru potong.
4. Jangan lupa like dan share ye, terima kasih dan selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment