Masak rose udang. (Lagi besaq udang..lagi sdp)
1 kg udg
2 bj bwg bsr*
3 uls bwg putih*
Sedikit halia..kisar halus bersama bhn2 yg btanda*..
Cili kering kisar..ikut pedas(sblm kisar rebus cili kering sampai masak..)
1 tin pling kecil tomato puri
1 cwn cili sos
Sedikit santan..
Grm..gula
Cara2 mmasak;
Bersihkan udng..toskan..(kalau udang yg besaq..kalau kat png sekg rm 70 +-....bubuh grm kunyit..tuang semua dlm minyak pns..goreng sampai msk..tp udg kjp jer msk yerr..angkat. udg..tp .jgn tos kn)
panas kn minyak..tumis bhn2 kisar..lps tu msk kn cili..sos..tomato puri...kacau..masukkan santan..masukkan perasa..gula..grm.
Lps tu boh udang..kacsu..kalau suka..potong bwg bsr dan daun bwg daun sup..kacau kjp..angkat..hudangkan..
# kalau suka blh goreng kentang yg d ptg tbl2..msk kn sekali..
No comments:
Post a Comment