Bahan-bahannya:
1 ekor ikan siakap/kerapu/merah/bawal..
2 biji asam boi jeruk
3 ulas bawang putih
10 biji cili api d ketuk2..
1 inci halia di hiris nipis
Sayur-sayuran ( carrot, bunga kubis n baby jagung)..hiris nipis2
Cendawan
Kicap cair n sos tiram
Asam keping
Daun ketumbar .
Cara-cara memasaknya:
Bersihkan ikan..lumur dgn asam jawa pekat..kukus hingga masak..
Tumiskan bawang putih
Masukkan cili api n halia..
Tambahkan air, kemudian masukkan garam gula n serbuk perasa..
Masukkan kicap cair, asam boi & sos tiram
Jika suka kuah pekat masukkan sesudu besar bancuhan tepung jagung dengan sedikit air..
Bila semua dah cukup.rasa..curahkan kuah keatas ikan yg dah di kukus tadi..
# jika suka ketukkan sebatang serai..masukkan.waktu menumis tadi..
No comments:
Post a Comment