Bahan2:-
bawang*
bilis
petai
cili padi 15 biji (kalo tak tahan pedas campur cili merah)*
kunyit hidup sikit dlm 1cm*
4 Sudu besar tempoyak
Garam
Gula
Air
bawang*
bilis
petai
cili padi 15 biji (kalo tak tahan pedas campur cili merah)*
kunyit hidup sikit dlm 1cm*
4 Sudu besar tempoyak
Garam
Gula
Air
Caranya :-
1) Petai belah dua.
2) tum.buk semua bahan yang bertanda *
3) Goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan
4) Masukkan bahan yg da tumbuk tadi tumis sampai naik bau.
5) Masukkan tempoyak, air ikut suka (nak pekat mana) kacau smp masak masukkan petai & ikan bilis.
6) Masukkan garam & gula secukup rasa
7) Sedia dihidang
1) Petai belah dua.
2) tum.buk semua bahan yang bertanda *
3) Goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan
4) Masukkan bahan yg da tumbuk tadi tumis sampai naik bau.
5) Masukkan tempoyak, air ikut suka (nak pekat mana) kacau smp masak masukkan petai & ikan bilis.
6) Masukkan garam & gula secukup rasa
7) Sedia dihidang
No comments:
Post a Comment