BAHAN-BAHANNYA;
1KG IKAN YU
10 BIJI CABAI KECIL
SEBIJI TOMATO
3 CAMCA BESAR CABAI KERING KISAR
SEDIKIT BELACAN
3 BIJI BAWANG BESAR
4 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT HALIA
SEDIKIT LENGKUAS
SEDIKIT KUNYIT HIDUP
2 KUNTUM BUNGA KANTAN
SECEKAK DAUN KESUM
SEBIJI TIMUN...DIPOTONG IKUT SUKA
4 CAMCA BESAR GULA
GARAM
PERASA
ASAM JAWA
MINYAK UNTUK MENUMIS
CARA-CARANYA;
SELALUNYA IKAN YU YANG DIJUAL TELAH SIAP DI BUANG KULIT DAN DI POTONG. ..BERSIHKAN SEPERTI BIASA..TOS KAN. .
KISAR CABAI KECIL + BAWANG BESAR + BAWANG PUTIH + HALIA + LENGKUAS + KUNYIT SERTA BELACAN..
BELAH TOMATO KEPADA 6 BAHAGIAN, BELAH 2 SETIAP KUNTUM BUNGA KANTAN. .BERSIHKAN DAUN KESUM..
POTONG TIMUN..BUANGKAN BAHAGIAN LEMBIK BERSAMA BIJINYA..POTONG IKUT SUKA. .
PANAS KAN KUALI DENGAN SESENDUK MINYAK. .TUMIS BAHAN2 KISAR...MASUKKAN CILI KERING KISAR. .MASUKKAN AIR ASAM JAWA. MASUKKAN JUGA BUNGA KANTAN DAN DAUN KESUM...BIARKAN IA MENDIDIH. ..MASUK KAN GULA, GARAM N PERASA..BILA DAH CUKUP RASA..MASUKKAN IKAN DAN TIMUN..KACAU ..BILA KUAH DAH PEKAT..RASA PUN DAH OK....
APA LAGI !!!! Silakanmm
No comments:
Post a Comment